Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krótko podsmażona cykoria jest przepyszna- soczysta i aromatczna
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1789
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1789
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Składniki
Przestraszona cykoria ma niesamowity smak, konsystencją przypomina szparagi, ale ma o wiele bogatszy smak i traci goryczkę. Na oliwie zeszkliłam cebulę potem dodałam posiekany czosnek, jak tylko zacznie się rumienić wlałam pomidory i dodałam fileciki anchovies- rozpadną się i nadadzą daniu bogatszy smak. Gdy pomidory się przesmażyły dodałam sery- topiony, żółty, pleśniowy- camembert. Topiony ser sprawi, że sos będzie jednolity. Całość doprawiłam ziołami i przyprawami i dodałam kapary.
Na osobnej patelni podsmażyłam pokrojone w paski większe liście cykorii,i dodałam je do sosu pod koniec smażenia. Środki cykorii składające się z mniejszych liści- bez głąba przekroiłam na pół, też przesmażyłam na osobnej patelni. Lekko posypane solą cykorie potrzebują dosłownie kilka minut- momentalnie zaczyna się rumienić na brzegach- to znak że są gotowe. Ugotowany makaron zmieszałam z sosem i udekorowałam go połóweczkami cykorii i posypałam wiórkami parmezanu. Smacznego :)