Makaron z pomidorami i tuńczykiem

Przepis dnia 2011-10-24
Makaron z pomidorami i tuńczykiem
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Lekka modyfikacja sycylijskiego spaghetti al tonno. Składa się ono z makaronu podanego z sosem pomidorowym i tuńczykiem. U mnie makaron tagliatelle oraz ostra papryczka chili dodana do sosu. Danie niesłychanie szybkie, na jego przygotowanie potrzeba 15 minut

Składniki

  • 4 gniazda makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • pół papryczki chili
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła (bazylia, oregano)
  • parmezan do posypania

Przygotowanie

  1. Czosnek, cebulę i chili drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem, odrobiną cukru i gotujemy, aż sos się zagęści (kilka minut). Dokładamy zioła oraz tuńczyka osączonego z zalewy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerze i obsypujemy parmezanem.

Komentarze do przepisu (3)

nikola12 08 października 2011
robie podobne;) i naprawde sa znakomite;-)
nana74j 09 października 2011
lubie takie smaki, na pewno zrobie
KulinarnaChwila 24 maja 2019
Pyszne danie :)
Składniki
  • 4 gniazda makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • pół papryczki chili
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła (bazylia, oregano)
  • parmezan do posypania
Składniki