Makaron z pomidorami i pesto z kolendry

Makaron z pomidorami i pesto z kolendry
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: aczp
Proste i pyszne danie. Wariacja na temat klasycznego pesto z bazyli.

Składniki

  • oliwa z oliwek, 6 łyżek
  • słonecznik uprażony na suchej patelni, 4 łyzki
  • sok z cytryny, 0,5 łyżki
  • kolendra, pęczek
  • ząbek czosnku, 1 sztuka
  • sól, szczypta
  • pieprz czarny, szczypta
  • makaron bucatini, 200 g
  • pomidorki koktailowe, 200 g
  • prażony słonecznik, 5-6 łyżek
  • kolendra świeża, kilka listków

Przygotowanie

  1. Na patelnię, razem ze słonecznikiem, wkładamy ząbek czosnku w łupince i smażymy go tyle czasu, ile potrzebuje sonecznik, aby się ładnie uprażyć. Obieramy z łupinki i razem ze wszyskimi skłądnikami pesto umieszamy w wysokim pojemniku, w którym za pomocą blendera doprowadzamy pesto do jednorodnej konsystencji (czyli miksujemy na maksa...)

  2. Makaron gotujemy, dodajemy pesto, pokrojone na ćwiartki pomidorki, mieszamy, posypujemy słonecznikiem, kolendrą i podajemy... Można dodatkowo podgrzać, jeśli będzie za mało ciepłe.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 12 listopada 2012
proste a zarazem przepyszne danie.Makaron uwielbiam :)
Składniki
  • oliwa z oliwek, 6 łyżek
  • słonecznik uprażony na suchej patelni, 4 łyzki
  • sok z cytryny, 0,5 łyżki
  • kolendra, pęczek
  • ząbek czosnku, 1 sztuka
  • sól, szczypta
  • pieprz czarny, szczypta
  • makaron bucatini, 200 g
  • pomidorki koktailowe, 200 g
  • prażony słonecznik, 5-6 łyżek
  • kolendra świeża, kilka listków
Składniki