makaron z pomidorami

makaron z pomidorami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
w prostocie siła

Składniki

  • makaron casarecce (lub penne) - 300g
  • pomidory gałązkowe - 300 g
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • bazylia - 1 pęczek
  • oliwa - 3 łyżki
  • parmezan - 30 g

Przygotowanie

  1. Z bazylii oderwać listki, część odłożyć do posypania gotowego makaronu, resztę z grubsza posiekać.

  2. Umyte pomidory oderwać od gałązek (gałązki zatrzymać), pokroić w ćwiartki. Ja użyłam odmiany "ruby jewel" ale może być inna odmiana o niewielkich owocach.
    Czosnek pokroić w cienkie plasterki.

  3. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i smażyć przez chwilę. Wrzucić pokrojone pomidory i zachowane gałązki (dodadzą sosowi aromatu), posolić, popieprzyć. Żeby bardziej "uperfumować" sos dodaję też kawałek skórki z parmezanu i wszystko razem smażę przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

  4. W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Gałązki pomidorów usunąć z sosu, dodać posiekane listki bazylii. Makaron odcedzić, wrzucić do sosu, wymieszać.

  5. Makaron podawać posypany odłożonymi listkami bazylii i parmezanem. Do zrobienia płatków parmezanowych użyć obieraczki do warzyw.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 16 czerwca 2020
pysznie wygląda:)
Składniki
  • makaron casarecce (lub penne) - 300g
  • pomidory gałązkowe - 300 g
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • bazylia - 1 pęczek
  • oliwa - 3 łyżki
  • parmezan - 30 g
Składniki