Makaron z pieczarkami i brokułem

Makaron z pieczarkami i brokułem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na pyszny i prosty obiad wegetariański, makaron z pieczarkami, brokułem i innymi warzywami, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 1 cebula
  • ok. 8 sztuk pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • garść oliwek
  • pół brokułu
  • 2 puszki pomidorów
  • oliwa, masło
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, pół łyżeczki cukru
  • 200 g makaronu typu duże muszelki
  • garść pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • parmezan, grana padano lub corregio do posypania

Przygotowanie

  1. 1. Na oliwie z łyżką masła smażymy cebulę pokrojoną w ćwierć-talarki oraz sypiemy oregano.

    2. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, sypiemy trochę soli, pieprzu i oregano.

    3. Gdy pieczarki się trochę przysmażą to dodajemy kukurydzę.

    4. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz dwie puszki pomidorów. Sypiemy bazylię i ewentualnie jeszcze soli, pieprzu i oregano. Mieszamy.

    5. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Połowę brokułu dzielimy na małe różyczki i dodajemy do sosu, chwilkę gotujemy, aż brokuł zmięknie.

    6. Na końcu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Podajemy posypane parmezanem i przyozdobione pomidorkami koktajlowymi.

    Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 11 czerwca
Pyszne żarełko, mniami :)
Kawa-z-mlekiem 11 czerwca
Dziękuję, proste i pyszne, a to najważniejsze, pozdrawiam serdecznie :-)
Nevermore 11 czerwca
Wiem, że super i dlatego jest ten skromny głos ;)

Nie wiem, czy ten Wrocek dobrze mi się kojarzy ;p
Składniki
  • 1 cebula
  • ok. 8 sztuk pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • garść oliwek
  • pół brokułu
  • 2 puszki pomidorów
  • oliwa, masło
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, pół łyżeczki cukru
  • 200 g makaronu typu duże muszelki
  • garść pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • parmezan, grana padano lub corregio do posypania
Składniki