Makaron z pesto szpinakowym i wędzonym serem

Makaron z pesto szpinakowym i wędzonym serem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na bardzo aromatyczne i smaczne połączenie pełnoziarnistego makaronu i pesto z listków młodego szpinaku Baby. Całość podkreśla wyrazista nuta wędzonego sera owczego oraz czosnku.

Składniki

  • makaron pełnoziarnisty np. świderki
  • PESTO:
  • 250 g szpinaku Baby
  • 80 g wędzonego sera owczego
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 80 g orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 spora łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • sól morska

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone liście szpinaku pozbawiamy ogonków i siekamy na mniejsze kawałki.

  2. Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy i delikatnie rozbijamy w moździerzu.

    Wędzony ser owczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Do rozdrabniacza dodajemy pokruszone orzechy, 3 - 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz, gałkę muszkatołową i dolewamy 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Zawartość miksujemy około 5 sekund dla delikatnego połączenia składników.

  3. Następnie do rozdrabniacza dodajemy starty ser wędzony, posiekane liście szpinaku i pozostałą część oliwy z oliwek, mieszamy i włączamy rozdrabniacz jeszcze na kilka sekund dla odpowiedniego połączenia, ale nie całkowitego rozdrobnienia składników. Całość doprawiamy solą morską.

  4. Makaron pełnoziarnisty gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto.

    * Całość do smaku możemy posypać dodatkową ilością wędzonego sera owczego.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (6)

monikagotuje 09 marca 2015
Aromatyczne i smaczne pesto:)
mufinka 09 marca 2015
Szpinak i makaron - duet doskonały! :)
anna-martyka-3 11 marca 2015
pychotka.... :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron pełnoziarnisty np. świderki
  • PESTO:
  • 250 g szpinaku Baby
  • 80 g wędzonego sera owczego
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 80 g orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 spora łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • sól morska
Składniki