Makaron z okrą po włosku

Makaron z okrą po włosku
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Przepyszne warzywo uwielbiane w basenie morza śródziemnego i nie tylko.

Składniki

  • Makaron wstążki 100 g osoba
  • okra 25 dag
  • Czosnek 3 ząbki
  • Anchois 4 fileciki
  • Oliwki, kapary kilka sztuk
  • Sos pomidorowy 400 ml
  • Oregano
  • Chili
  • parmezan straty 0,5 szkl
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Miałam mrożona okrę, smakiem nie różni się od świeżej i nie traci na jędrności. Rozmroziłam ja, większe pocięłam wzdłuż i w plasterki, małe zostawiłam w całości. Podczas obróbki puszczą zagęszczający sok.
    Ze znajomymi warzywo ma nazywamy "golone myszy" :D
    Na patelni lekko zrumieniłam posiekany czosnek, dodałam od razu też chili, fileciki i okrę, gdy całość się lekko podsmażyła dodałam sos pomidorowy, Przesmażyłam całość około 10 minut, dodałam oliwki, kapary i oregano. Dodatki są wystarczająco słone. Ugotowany makaron wrzuciłam na patelnię z sosem i całość posypałam parmezanem.

  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (14)

KORAL 27 lipca
Smaczne. Dwa lata temu miałam okrę w ogrodzie, ale słabo rosła.
Nevermore 28 lipca
Pychotka, a jak są jeszcze "anczjosy", to nic więcej nie potrzeba :D
Docherro 28 lipca
Następne pyszności,jak to niewiele trzeba by smacznie zjeśc:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Makaron wstążki 100 g osoba
  • okra 25 dag
  • Czosnek 3 ząbki
  • Anchois 4 fileciki
  • Oliwki, kapary kilka sztuk
  • Sos pomidorowy 400 ml
  • Oregano
  • Chili
  • parmezan straty 0,5 szkl
  • Oliwa z oliwek
Składniki