Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaron z morelami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Rodzynki przebierz, wsyp do miseczki i zalej letnią wodą. Odstaw na około 10 minut do namoczenia.
Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź go na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do całkowitego osączenia.
Na rozgrzaną patelnię włóż 10 dag masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, wsyp bułkę tartą. Mieszając, ogrzewaj, aż do zrumienienia. Patelnię zdejmij z ognia. Do bułki tartej wsyp cukier puder. Wymieszaj całość, odstaw do schłodzenia.
Morele opłucz starannie pod bieżącą wodą. Pokrój na połówki, odrzucając pestki. Następnie każdą połówkę podziel na ćwiartki.
W dużym rondlu roztop pozostałe masło. Wrzuć morele, smaż ok. 2 minuty. Następnie dodaj osączone rodzynki i makaron, wymieszaj. Rozłóż na talerze. Makaron podawaj posypany podsmażoną bułką tartą.
Czas ok. 25 min; porcja – 680 kcal, cena 3,50 zł.
Makaron z owocami nie każdemu smakuje. Jeśli więc chcesz dodać morele (lub brzoskwinie) do mięsnego dania, przygotuj faszerowany schab, sałatkę z wędliną lub indyka w maladze.
Po sezonie owocowym to samo danie możesz przygotować z morelami z puszki.Źródło: Świat kobiety