Makaron z mięsem i serem

Makaron z mięsem i serem
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Prosty przepis na pyszny makaron, dla wielbicieli sera :)

Składniki

  • Makaron łazanki, 200g
  • Ser, 250g
  • pierś z kurczaka
  • 1-2 kawałki kiełbasy, np. śląskiej
  • 2 parówki drobiowe
  • Koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki
  • Musztarda, 1 łyżeczka
  • Przyprawy: pieprz, papryka czerwona, ulubione zioła
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka, kiełbasę i parówki kroimy w małą kosteczkę. Cebulę obieramy i również kroimy w małą kosteczkę. Wszystko razem podsmażamy na odrobinie oleju. W międzyczasie gotujemy makaron.

  2. Gdy mięso będzie miękkie a cebulka podduszona, dodajemy koncentrat i musztardę. Mieszamy dokładnie i jeszcze chwilkę zostawiamy na ciepłym palniku.

  3. Ser trzemy na tarce o małych oczkach. Makaron(jeszcze ciepły) i podsmażone mięso przerzucamy do miski i mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, papryką czerwoną i ziołami. Na koniec dodajemy ser i mieszamy tak, by delikatnie się rozpuścił. Następnie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 180*C piekarnika na 10 min.

  4. Makaron najlepiej smakuje gorący, prosto z piekarnika :) Możemy zamiast kiełbasy użyć resztek wędliny, w ten sposób "czyszcząc" lodówkę ;) Możemy dodać też pieczarki, jeszcze bardziej urozmaicą smak potrawy :) Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

anetta73 13 sierpnia 2010
makaron-pychotka.....ja dodaje jeszcze odrobine czosnku :)
wioleta333 14 sierpnia 2010
ale to musi być dobre......
justine1980 14 sierpnia 2010
brzmi apetycznie na pewno wypróbuję na obiad
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Makaron łazanki, 200g
  • Ser, 250g
  • pierś z kurczaka
  • 1-2 kawałki kiełbasy, np. śląskiej
  • 2 parówki drobiowe
  • Koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki
  • Musztarda, 1 łyżeczka
  • Przyprawy: pieprz, papryka czerwona, ulubione zioła
  • olej do smażenia
Składniki