Makaron z marchewką w sosie serowym

Makaron z marchewką w sosie serowym
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ErJot
Po świątecznym obżarstwie czas na danie bezmięsne i trochę mniej kaloryczne:) Moja propozycja to makaron podany z marchwią i sosem śmietanowo-serowym. Danie z kategorii: smaczne, tanie i proste w przygotowaniu:) Do przygotowania tej potrawy możemy wykorzystać makaron i marchew pozostałe po niedzielnym obiedzie:)

Składniki

  • makaron /kolanka, świderki lub podobny/ 40 dag
  • marchew 40 dag
  • serek topiony 10 dag
  • śmietana 18% do zup ok. 6 łyżek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • masło 1 płaska łyżeczka

Przygotowanie

  1. Marchew oczyszczamy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru /będzie słodsza/ i masłem /będzie smaczniejsza/. Możemy ją gotować w całości lub pokroić w grubsze plastry.
    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem w osolonym wrzątku.
    W rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy rozdrobniony serek topiony /może być śmietankowy lub smakowy/, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podgrzewamy aż składniki połączą się i powstanie jednolity sos. Jeśli uważamy, że sos jest zbyt gęsty możemy dodać więcej śmietany.
    Marchew odsączamy i jeśli gotowaliśmy ją w całości kroimy w plastry.
    Makaron również odsączamy, porcje układamy na talerzu, na nim marchew i polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 05 stycznia
Pyszny sos!
ErJot 05 stycznia
Dziękuję:)Nie sądziłam, że sos serowy tak dobrze będzie smakował z marchewką:)
fafiatko 05 stycznia
Ja bym wolała makaron z sosem bez marchewki:) bardzo nie smakuje mi gotowana , dla siebie wybiorę inne warzywko:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron /kolanka, świderki lub podobny/ 40 dag
  • marchew 40 dag
  • serek topiony 10 dag
  • śmietana 18% do zup ok. 6 łyżek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • masło 1 płaska łyżeczka
Składniki