Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem i szpinakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: rafisko007
Proste i szybkie, pożywne i wartościowe danie, świetnie sprawdzające się na obiad jak i kolacje!

Składniki

  • Opakowanie makaronu penne
  • Szpinak mrożony rozdrobniony
  • podwójna pierś z kurczaka
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g serek topiony śmietankowy lub inny "czysty"
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

  2. Na patelni na oliwie smażmy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone mięso przekładamy ma miseczkę (chyba że posiadamy drugą patelnię).

  3. Na drugiej patelni (lub na tej po kurczaku) na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Jak cebulka się zeszkli dorzucić posiekany czosnek chwile smażymy i wrzucamy szpinak (nie trzeba rozmrażać wystarczy że tłuczkiem do mięsa rozbijemy na kawałki mrożonkę).
    Gdy szpinak wyraźnie zmieni kolor, doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką ziół prowansalskich. Dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

  4. Do szpinaku wrzucamy upieczonego wcześniej kurczaka, mieszamy.

  5. Wrzucamy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy aż "sos" pokryje cały makaron.

Komentarze do przepisu (1)

martingeo 15 maja 2015
Wspanialy i bardzo latwy przepis. Przed zmazeniem posypalem jeszcze kurczaka przyprawa i zostawilem w lodowce na pol... Czytaj całość »
Wspanialy i bardzo latwy przepis. Przed zmazeniem posypalem jeszcze kurczaka przyprawa i zostawilem w lodowce na pol godziny.
Składniki
  • Opakowanie makaronu penne
  • Szpinak mrożony rozdrobniony
  • podwójna pierś z kurczaka
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g serek topiony śmietankowy lub inny "czysty"
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
Składniki