Makaron z kurczakiem i serem mascarpone

Makaron z kurczakiem i serem mascarpone
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Przepis na sos znalazłam na opakowaniu sera mascarpone ;) Szybko się robi i rewelacyjnie smakuje - polecam wszystkim :)

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 250g sera mascarpone
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • łyżeczka ostrego sosu chilli
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, bazylia (suszona) - do smaku

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę siekamy w kosteczkę. Kurczaka smażymy na łyżce oliwy, odstawiamy na bok.

  2. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy na niej cebulkę na złoty kolor. Dodajemy pomidory i bazylię, dusimy przez 3 minuty na słabym ogniu. Dodajemy mascarpone, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, sosem chilli i sokiem z cytryny. Dodajemy usmażonego kurczaka i mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Podajemy z ulubionym makaronem.

Komentarze do przepisu (2)

mufinka 17 lipca 2014
Do wykorzystania w najbliższym czasie. Zwłaszcza latem bardzo cenię sobie przepisy na potrawy, które szybko się... Czytaj całość »
Do wykorzystania w najbliższym czasie. Zwłaszcza latem bardzo cenię sobie przepisy na potrawy, które szybko się robi. :)))
figg 20 lipca 2014
Z całą pewnością pychota;-)))
Składniki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 250g sera mascarpone
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • łyżeczka ostrego sosu chilli
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, bazylia (suszona) - do smaku
Składniki