makaron z kurczakiem, groszkiem i truskawkami

makaron z kurczakiem, groszkiem i truskawkami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszny, sezonowy makaron stanowiący kwintesencję wczesnego lata.

Składniki

  • 150 g makaronu farfalle pełne ziarno
  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 2 garście młodego groszku zielonego
  • 2-3 garście truskawek
  • 100 g kremowego serka topionego
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 jajo
  • 20 g świeżo tartego pecorino romano
  • oliwa, pieprz, sól, czosnek /2 ząbki/, łyżka octu z białego wina, 3-4 łyżki miodu, rozmaryn

Przygotowanie

  1. Makaron gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, pozostawiając około 100 ml wody z gotowania. Studzę całkowicie pod zimną wodą.
    Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażę około 2 minut. Dodaję serek topiony i mieszam do momentu, aż połączy się z pozostałymi składnikami. Zalewam winem i wodą z gotowania makaronu, duszę do momentu, aż kurczak będzie gotowy.
    Groszek oczyszczam i pozbawiam włókien. Dokładam do patelni /można dolać wina/ i duszę 2-3 minuty. Dodaję makaron i mieszam. Podgrzewam do zagrzania kokardek. Solę i pieprzę do smaku.
    Pod koniec gotowania dodaję pokrojone truskawki. Mieszam i podgrzewam około minuty.
    Starty na drobnej tarce pecorino mieszam z rozkłóconym jajem i posiekanym rozmarynem. Zdejmuję patelnię z ognia i dodaję mieszankę jajeczną. Mieszam bardzo intensywnie, żeby jajo się nie ścięło.
    Posypuję odrobiną sera i rozmarynu.
    Podaję od razu.

Składniki
  • 150 g makaronu farfalle pełne ziarno
  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 2 garście młodego groszku zielonego
  • 2-3 garście truskawek
  • 100 g kremowego serka topionego
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 jajo
  • 20 g świeżo tartego pecorino romano
  • oliwa, pieprz, sól, czosnek /2 ząbki/, łyżka octu z białego wina, 3-4 łyżki miodu, rozmaryn
Składniki