Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Karol1212
Makaron spaghetti z krewetkami w lekko pikantnym sosie pomidorowym.

Składniki

  • 130 g makaronu spaghetti
  • 16-20 krewetek
  • 400 g pomidorów krojonych (puszka)
  • 1 cebula
  • 200 ml białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ natki pietruszki
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut i odcedzamy. Musi być al dente.

  2. Krewetki obieramy z pancerzyka, oczyszczamy i płuczemy. Smażymy na oliwie z oliwek, solimy i pieprzymy. Usmażone zdejmujemy z patelni.

  3. Na patelni po krewetkach smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak cebula zacznie się rumienić dodajemy pomidory chwile smażąc. Następnie wlewamy wino, dodajemy przyprawy,pieprz i sól i całość gotujemy.

  4. Jak już zredukuje się nam ilość płynu a sos się zagęści to dodajemy krewetki i posiekaną pietruszkę i jeszcze przez chwile smażymy.

  5. Teraz dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy.

    Gotowe… Smacznego!!!

Składniki
  • 130 g makaronu spaghetti
  • 16-20 krewetek
  • 400 g pomidorów krojonych (puszka)
  • 1 cebula
  • 200 ml białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ natki pietruszki
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz, sól
Składniki