Makaron z krewetkami i kaparami

Makaron z krewetkami i kaparami
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: fusiak
Danie dla wszystkich miłośników owoców morza. W związku z szybkim czasem przygotowania polecane szczególnie na niespodziewaną wieczorną randkę. Podawać koniecznie z lampką białego, mocno schłodzonego wina.

Składniki

  • 250 g oczyszczonych krewetek Vannamei
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 g kaparów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • sól
  • (opcjonalnie) garść czarnych oliwek

Przygotowanie

  1. Do przepisu możemy wykorzystać inny makaron, wedle uznania. Ja wybrałem makaron spaghetti. Ugotowałem go al dente według instrukcji na opakowaniu.

    Podczas gotowania makaronu, rozmrożone i opłukane krewetki smażymy na patelni razem z łyżką masła ok 1 minuty z każdej strony. W międzyczasie wciskamy do nich czosnek oraz solimy je wedle uznania.

    Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron, wraz z 2-3 łyżkami wody spod makarony, odsączone kapary i łyżkę oliwy extra vergine (opcjonalnie dodajemy odsączone czarne oliwki).

    Po ok 1 minucie zdejmujemy z ognia i nakładamy na talerze.

    Danie wspaniale smakuje posypane świeżo startym parmezanem i udekorowane listkami bazylii.


    Smacznego.

Składniki
  • 250 g oczyszczonych krewetek Vannamei
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 g kaparów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • sól
  • (opcjonalnie) garść czarnych oliwek
Składniki