Makaron z krewetkami i fioletowym kalafiorem

Makaron z krewetkami i fioletowym kalafiorem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
W tym daniu użyłem zamiast makaronu spaghetti, zwykłego makaronu nitki ( rosołowego ). Eksperyment wyszedł smacznie, a dodatek nietypowego kalafiora wzbogacił to danie.

Składniki

  • 300 g makaronu nitki
  • 1 kalafior fioletowy
  • 1 cebula
  • szklanka krewetek
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayene
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, szczypta
  • 3 łyżki oliwy
  • sezam

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej oliwie zeszkliłem drobno posiekaną cebulę. Dodałem wcześniej zblanszowny kalafior ( ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie ), następnie krewetki, dodałem gałkę i pieprz. Wszystko wymieszałem, wlałem mleczko kokosowe, poddusiłem jeszcze ok. 10 minut. Dodałem wcześniej ugotowany makaron. Po wyłożeniu na talerz posypałem sezamem.

Komentarze do przepisu (1)

mimiwiki 03 września 2015
Krewetki <3 pycha
Składniki
  • 300 g makaronu nitki
  • 1 kalafior fioletowy
  • 1 cebula
  • szklanka krewetek
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayene
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, szczypta
  • 3 łyżki oliwy
  • sezam
Składniki