Makaron z krewetkami i cukinią

Makaron z krewetkami i cukinią
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Wiech_K
Przywieziony z Ligurii (http://kuchennedrzwi.blogspot.com/2013/07/cinque-terre-niesamowity-zakatek.html) makaron Trofiette 4 sapori ze smażonymi krewetkami i grillowaną cukinią. Czy może być coś lepszego na letni obiad w taki upał?

Składniki

  • makaron dowolny, ale raczej cienki, ok. 10 dag na osobę
  • krewetki gotowane - ok. 20 dag
  • cukinia - średnia
  • czosnek - ząbek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • pół szklanki wina (ok. 100 ml)
  • oliwa z oliwek - do smażenia

Przygotowanie

  1. Ugotowane krewetki obierz ze skorupek, skrop sokiem z cytryny i dodaj posiekany czosnek.
    Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut.

  2. Cukinię pokrój w plastry ok. 1/2 cm, posyp grubo zmielonym pieprzem i posmaruj oliwą i obu stron.
    Piecz na grillu lub w piekarniku do miękkości.

  3. Część cukinii (ok. 1/3) pokrój w cienkie słupki, posyp delikatnie solą i odstaw na sicie. Po ok. 10 minutach odsącz dokładnie na papierze kuchennym.

  4. Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w słupki i odsączone cukinie i smaż na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, aż będą chrupkie.
    Dołóż krewetki z zalewą, smaż, aż płyn odparuje. Wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dolej jeszcze ze dwie - trzy łyżki oliwy i utrzymuj w cieple.
    Ugotowany makaron odcedź i wyłóż na patelnię, wymieszaj z cukinią i krewetkami aż do momentu, kiedy makaron będzie cały otoczony w oliwie.
    Na talerze wyłóż grillowane cukinie i makaron.
    Podawaj z białym winem (schłodzonym).

  5. Ja wykorzystałem czterokolorowy makaron Trofiette 4 sapori przywieziony z Ligurii, ale może być dowolny.

Składniki
  • makaron dowolny, ale raczej cienki, ok. 10 dag na osobę
  • krewetki gotowane - ok. 20 dag
  • cukinia - średnia
  • czosnek - ząbek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • pół szklanki wina (ok. 100 ml)
  • oliwa z oliwek - do smażenia
Składniki