Makaron z krewetkami, chilli i natką pietruszki

Makaron z krewetkami, chilli i natką pietruszki
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Coś na szybki obiad

Składniki

  • 200 g spaghetti lub innego ulubionego makaronu
  • 200 g surowych krewetek
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryczki chilli w oliwie najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub 1 chilli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

  1. 1. Oczyść krewetki.

    2. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

    3. Rozgrzej na patelni masło klarowane.

    4. Dodaj krewetki, chilli ze słoiczka lub świeżą chilli drobno pokrojoną, czosnek starty na tarce, połowę drobno posiekanej natki pietruszki, śmietankę oraz sok z 1/2 cytryny i odrobinę skórki z cytryny startą na tarce.

    5. Duś około 2-3 minuty, aż krewetki będą różowe.

    6. Dopraw solą.

    7. Dodaj ugotowany makaron.

    8. Całość wymieszaj.

    9. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi, pozostałą natką pietruszki i cząstką cytryny.

    10. Do dekoracji wykorzystać możesz świeżą bazylię.

    11. Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 21 marca 2018
jak krewetki to biorę :)
Składniki
  • 200 g spaghetti lub innego ulubionego makaronu
  • 200 g surowych krewetek
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryczki chilli w oliwie najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub 1 chilli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • kilka pomidorków koktajlowych
Składniki