Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kuchnia-izy
Danie idealne na lekką kolację - wystarczająco wykwintne by skonsumować je wraz z partnerem przy lampce wina, jak i nieskomplikowane – nie trzeba stać nad garami cały dzień. Dodatkowo – wszystkie owoce morza to afrodyzjaki – idealny sposób by skusić swojego wybranka ;-)

Składniki

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmrażamy (jeśli mamy mrożone), usuwamy ogonki, myjemy.

  2. Masło rozpuszczamy na dużej patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szybko smażymy na małym ogniu, żeby się nie przypalił. Smażymy dosłownie chwilkę – chodzi o to by czosnek uwolnił swój smak i zapach.

  3. Dodajemy krewetki i przesmażamy je dosłownie kilka minut, po trochę z każdej strony.

  4. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i również chwilkę przesmażamy mieszając całość.

  5. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i mieszając czekamy aż wino odparuje (ma być płynne, ale nie możemy czuć silnego zapachu alkoholu).

  6. Dodajemy śmietankę, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Zmniejszamy ogień i czekamy aż całość zgęstnieje.

  7. Gdy całość zgęstnieje dodajemy ugotowany a’l dente makaron i wszystko dokładnie mieszamy na patelni. Makaron z krewetkami doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 12 listopada 2017
Krewetki w takim wydaniu z makaronem i przyprawami - PYCHA :)
Kto nie lubi owoców morza, ten się nie zna ;)
Składniki
Składniki