Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
drogie
avatar Autor: Kardamonovy
Makaron z krewetkami

Składniki

  • 20 średnich krewetek
  • 200 g ulubionego makaronu
  • 3 ząbki czosnku
  • spora garść natki pietruszki
  • 1 mała chili
  • sok z limonki
  • 1 łyżka masła
  • oliwa extra virgin (opcjonalnie)
  • sól

Przygotowanie

  1. Jeżeli chodzi o krewetki, miałam do dyspozycji obgotowane, nieobrane. Dwa tygodnie temu je zamroziłam, dziś rozmroziłam w ciepłej wodzie. Musiałam je oczywiście najpierw oczyścić. Na początek, ukręcamy im łebki, później obieramy z pancerzy, pozostawiając ogon. Jeżeli nie macie ochoty na zostawianie ogona, możecie go oczywiście także urwać. Później, lekko nacinamy zewnętrzną, górną część krewetki i wyciągamy delikatnie, czarną nitkę. Jest to przewód pokarmowy, zbędny. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania, rozpuszczamy masło na patelni, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, oczyszczone krewetki, po chwili chili i natkę, smażymy minutę (surowe oczywiście trzeba smażyć dłużej). Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i całość smażymy, dosłownie paręnaście sekund. Przekładamy na talerz, skrapiamy sokiem z limonki. Można jeszcze raz posypać natką i polać oliwą.

Komentarze do przepisu (7)

bellamozzarella 25 listopada 2016
Krewetunie boskie ;-) uwielbiam pod każdą postacią i w każdej wariacji ;-))) mniammmmmm.....
GREGORHSPEED 26 listopada 2016
OMG! Wszystko co lubię <3
Futka 27 listopada 2016
Pysznie się prezentuje :) Jaka szkoda, że nie mogę jeść krewetek ;(
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 średnich krewetek
  • 200 g ulubionego makaronu
  • 3 ząbki czosnku
  • spora garść natki pietruszki
  • 1 mała chili
  • sok z limonki
  • 1 łyżka masła
  • oliwa extra virgin (opcjonalnie)
  • sól
Składniki