Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc spokojnie możecie go przygotować nawet po powrocie z pracy.

Składniki

  • 500g mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowo-wołowego)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Jajko
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • świeże oregano (można zastąpić suszonym)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • tarty parmezan
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotujemy klopsiki. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek, pestki słonecznika, oregano, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki – takie wielkości orzech włoskiego (aby łatwej się Wam się formowało kuleczki – polejcie ręce wodą). Klopsiki podsmażamy z każdej strony na oliwie z oliwek. Po jakichś 8-10 minutach dodajemy passatę pomidorową i dusimy pod przykryciem około 20-25 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Podajemy go z sosem pomidorowym i klopsikami, posypujemy parmezanem i świeżą bazylią.

    Smacznego

Składniki
  • 500g mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowo-wołowego)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Jajko
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • świeże oregano (można zastąpić suszonym)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • tarty parmezan
  • pieprz
  • sól
Składniki