Makaron z kiełbasą w sosie z wódką

Makaron z kiełbasą w sosie z wódką
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Dzi
Makaron z kiełbasą, pieczarkami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym z dosyć zaskakującym składnikiem – wódką. Polecam!

Składniki

  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • 2 x 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1/3 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 2-3 garście świeżych liści szpinaku
  • 1 garść świeżych liści bazylii, posiekanych
  • 400 g kiełbasy, pokrojonej na grubsze plastry
  • 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania)
  • spora garść startej mozzarelli ( lub więcej jeśli lubisz)

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia, około 5 minut.

  2. Dodaj czosnek, smaż przez 30 sekund, po czym dodaj pieczarki i smaż kolejne 3-4 minuty. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj przez około 3-4 minuty.

  3. Teraz wlej wódkę, gotuj mieszając przez około 5 minut, po czym dodaj śmietankę, szpinak, bazylię i kiełbasę. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

  4. Wmieszaj ugotowany wcześniej makaron, i jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj wodę pozostawioną po gotowaniu makaronu. Całość podgrzej jeszcze przez chwilę, i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.

  5. Posyp dużą ilością mozzarelli, ewentualnie listkami bazylii i natychmiast podawaj.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 26 września 2014
Polecam zrobic to danie rowniez z wloskimi kielbaskami, polska wedzona kielbasa nie nadaje sie do tego dania, a... Czytaj całość »
Polecam zrobic to danie rowniez z wloskimi kielbaskami, polska wedzona kielbasa nie nadaje sie do tego dania, a zamiast sera mozzarella proponuje parmesan.
Dzi 26 września 2014
Pewnie! Ja zrobiłam z polską, ale może być także mięso mielone,kurczak itp. Zawsze wychodzi pysznie.
Składniki
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • 2 x 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1/3 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 2-3 garście świeżych liści szpinaku
  • 1 garść świeżych liści bazylii, posiekanych
  • 400 g kiełbasy, pokrojonej na grubsze plastry
  • 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania)
  • spora garść startej mozzarelli ( lub więcej jeśli lubisz)
Składniki