Makaron z grzybami - przepis Magdy Gessler

Makaron z grzybami - przepis Magdy Gessler
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Włoski prosty przepis na makaron. Szybkie ale jednocześnie wykwintne danie. Można je robić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych grzybów. Smakuje doskonale! Prawdziwa włoska kuchnia na talerzu :)

Składniki

  • makaron (ja użyłam tagiatelle)
  • 1 1/5 szklanki pokrojonych grzybów leśnych
  • garść grzybów suszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki chili
  • 2 cebulki szalotki lub 1/2 zwykłej cebuli
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • Szczypiorek
  • starty twardy ser (ja użyłam Grana Padano)
  • Sól
  • pieprz
  • szczypta brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Chili w paseczki.

  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy grzyby (świeże lub mrożone).

  3. Suszone grzyby kruszymy na mniejsze części, dodajemy do patelni i zalewamy winem.

  4. Gdy wino się zredukuje dodajemy startą skórkę z cytryny, szczyptę soli, czarny, świeżo mielony pieprz i szczyptę brązowego cukru.

  5. Na patelnię wlewamy śmietankę, zmniejszamy ogień i czekamy aż się zredukuje.

  6. Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente.

  7. Gdy makaron będzie już gotowy, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody z gotowania makaronu a makaron odcedzamy. Odcedzony makaron przekładamy do garnka w którym się gotował.

  8. Do garnka z makaronem wlewamy przygotowany sos, dodajemy łyżkę masła i delikatnie mieszamy.

  9. Na talerzu układamy makaron oblepiony sosem z grzybami, z wierzchu posypujemy startym serem i posekanym szczypiorkiem. Zamiast szczypiorku można użyć pietruszki :)

  10. Smacznego :)

Składniki
  • makaron (ja użyłam tagiatelle)
  • 1 1/5 szklanki pokrojonych grzybów leśnych
  • garść grzybów suszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki chili
  • 2 cebulki szalotki lub 1/2 zwykłej cebuli
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • Szczypiorek
  • starty twardy ser (ja użyłam Grana Padano)
  • Sól
  • pieprz
  • szczypta brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
Składniki