Umytą i oczyszczoną z nasionek papryczkę chili, drobno kroję i przekładam do miski, dodaję olej, tymianek, paprykę słodką i mieszam.
Pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki i dodaję do marynaty, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.
Natkę pietruszki siekam.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Teraz w lekko osolonej wodzie gotuję groszek, groszek wsypuję do gotującej wody i od momentu ponownego zagotowania gotuję około 4 minut, następnie odcedzam.
W tym czasie gdy smażę mięso, gotuję makaron.
Na rozgrzaną patelnie lub rondel (ja używam rondla), przekładam mięso razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa. Następnie dodaję cebulę, groszek, doprawiam solą, dokładnie mieszam i smażę około 4 minut.
Pod koniec smażenia sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Na koniec dodaję około 150 ml gorącej wody z gotującego się makaronu i mieszam, dodaję ugotowany makaron i natkę pietruszki. Dokładnie mieszam i jeszcze podgrzewam przez chwilkę około 1 minuty – makaron jest gotowy.
Makaron na talerzu możemy posypać żółtym serem.
Makaron z groszkiem jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Komentarze do przepisu (1)