Makaron z cukinii alla carbonara

Makaron z cukinii alla carbonara
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Odchudzona Pasta alla carbonara – potrawa kuchni włoskiej. Od kilku lat w takiej formie gości u mnie w domu i zjadamy ją ze smakiem i czystym sumieniem. Raz, że cukinia na tylko 16,7 kcal a ugotowany makaron, nawet ten pełnoziarnisty to 124 kcal. Dwa, że nie używamy tłustych żółtych serów, tylko pysznego wegańskiego parmezanu. Wegański 333 kcal, parmezan 431 kcal. I tą pyszność robimy w niecałe 20 minut.

Składniki

  • 4 cukinie ( ok. 1k g )
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 plasterki chudej szynki
  • wegański parmezan 80 g ( podaje przepis )
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 jajka

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie opłukać , skrócić na końcach i spiralną krajalnicą do warzyw pokroić w ciemnie spaghetti.
    Co jakiś czas odcinając strużyny.
    Posolić i odstawić na bok.
    Czosnek przepuścić przez praskę, szynkę pokroić w kostkę.

  2. Jajka roztrzepać z wegańskim parmezanem.

    Przepis na wegański parmezan.
    obrane migdały lub płatki migdałowe 1/4 szklanki
    płatki drożdżowe nieaktywne 1/4 szklanki
    harissa ok. 1/3 łyżeczki
    kurkuma ok. 1/4 łyżeczki
    sól do smaku
    Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy na proszek. z lekkim poślizgiem, żeby nie był suchy.
    Gotowy możemy przetrzymywać w słoiczku.

  3. Makaron z cukinii opłukać pod bieżącą zimną wodą, odsączyć i osuszyć na ręczniku.

  4. Olej rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na nim czosnek oraz szynkę.
    Następnie wrzucić cukinię i smażyć ją ok. 2-3 minuty.
    Patelnię zdjąć z ognia i dodać masę jajeczną.
    Całość szybko wymieszać.
    Jajka nie powinny się ściąć lecz utworzyć kremowy sos.
    Można przyprawić do smaku solą i pieprzem .
    Od razu makaron rozłożyć na talerze i podawać.
    Całość można posypać prażonymi orzechami i pestkami.

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 22 czerwca
Kolejny przepis do zrobieni, bo cukinia u nas fajnie rośnie ;)
KORAL 22 czerwca
Ja cukinię muszę kupić.....
Nevermore 22 czerwca
Mogę Ci wysłać, żaden problem. Swoja, zdrowa, nie pryskana ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 cukinie ( ok. 1k g )
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 plasterki chudej szynki
  • wegański parmezan 80 g ( podaje przepis )
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
Składniki