Makaron z cukinią i curry

Makaron z cukinią i curry
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Stavi
pyszny makaron z dodakiem cukinii, roszponki oraz szybkiego sosu curry

Składniki

  • 150g makaronu
  • 1 cukinia
  • pół opakowania roszponki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kulka mozzarelli
  • 1 jajko
  • 1 mały jogurt
  • żółta pasta curry
  • sól pieprz
  • pół puszki kukurydzy konserwowej odsączonej
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie

  2. Na najmocniejszym gazie podgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w ćwierćplasterki cukinie. Obsypujemy przyprawą curry i smażymy ok 3min.
    Nie mieszamy za często aby się nie rozwaliła. Lekko solimy.

  3. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy jeszcze 2min. Dodajemy kukurydzę, odcedzony makaron oraz roszponkę.

  4. Przygotowujemy sos:
    Mieszamy ze sobą jogurt, jajko, pokrojoną w kosteczkę mozzarelle oraz 1 łyżeczkę żółtej pasty z curry.
    Jeśli nie mamy pasty możemy użyć suchej przyprawy curry, ale wówczas proponuje dodać jeszcze odrobinę soli.

  5. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy sos

  6. Mieszamy około pół minuty aż ser się rozpuści.

  7. Przed samym podaniem, albo już na talerzu dodajemy szczodrą garść siekanego szczypiorku.

    Smacznego

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 27 stycznia 2019
Taki makaronik musi być przepyszny :)
Składniki
  • 150g makaronu
  • 1 cukinia
  • pół opakowania roszponki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kulka mozzarelli
  • 1 jajko
  • 1 mały jogurt
  • żółta pasta curry
  • sól pieprz
  • pół puszki kukurydzy konserwowej odsączonej
  • pęczek szczypiorku
Składniki