Makaron z cukinia i boczkiem

Makaron z cukinia i boczkiem
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: airin2007
pomysl na szybki obiad

Składniki

  • cukinia, 2 srednie sztuki
  • cebula, 1 srednia
  • boczek wedzony lub gotowany, 100gram
  • makaron dowolny, 200gramow
  • sol pieprz, wedle uznania
  • oliwa z oliwek, 2 lyzki
  • ser parmezan, do posypania

Przygotowanie

  1. Cukinie dokladnie myjemy i kroimy na male kawalki,cebulke kroimy na mala kosteczke i wrzucamy na patelnie z dodatkiem oliwy z oliwek,nastepnie dodajemy cukinie.

  2. Wszystko trzymamy na srednim ogniu ok 10 minut nastepnie dodajemy boczek i trzymamy ok 10 minut.W miedzy czasie gotujemy makaraon w osolonej wodzie wedlug przepisu gdy bedzie al dente dodajemy do cukinii i boczku wszystko razem mieszamy doprawiamy do smaku,na sam koniec posypujemy parmezanem.Smacznego

Komentarze do przepisu (6)

klaudyna1957 31 lipca 2009
Bardzo ciekawy pomysł jeszcze takiego dania nie jadłam.pozdrawiam
Konto usunięte 31 lipca 2009
A ja jadłam już nieraz coś takiego i naprawdę polecam! :) choć wg mnie najlepszy makaron do tego to spaghetti ;)
Konto usunięte 01 sierpnia 2009
Aż sobie dzisiaj znowu zrobiłam to danie, tylko że ja robię to ze spaghetti, dodaję jeszcze do tego czosnek i... Czytaj całość »
Aż sobie dzisiaj znowu zrobiłam to danie, tylko że ja robię to ze spaghetti, dodaję jeszcze do tego czosnek i doprawiam, oprócz pieprzem, także ziołami prowansalskimi i tymiankiem ;) a danie z wierzchu posypuję uprażonymi ziarnami słonecznika, koniecznie spróbuj bo pasują idealnie do tego :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia, 2 srednie sztuki
  • cebula, 1 srednia
  • boczek wedzony lub gotowany, 100gram
  • makaron dowolny, 200gramow
  • sol pieprz, wedle uznania
  • oliwa z oliwek, 2 lyzki
  • ser parmezan, do posypania
Składniki