makaron z ciecierzycą i szpinakiem

makaron z ciecierzycą i szpinakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Danie jest banalnie proste, a jednocześnie pyszne, pożywne i zdrowe. Pachnie bosko i ciekawie prezentuje się na talerzu.

Składniki

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy
  • ok. 120 g makaronu (ok. 1 szklanki)
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • ulubione przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 średnia cebula, ok. 200 ml wody
  • 2 solidne garście liści szpinaku
  • masło lub olej do podsmażenie ciecierzycy i kurczaka
  • opcjonalnie: sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku –wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzam, przelewam ciepłą woda i zostawiam pod przykryciem, by nie ostygł.
    Mięso kroję w mniejsze kawałki, posypuję przyprawami i odstawiam na bok.
    Obieram cebulę i kroję w kostkę.
    Rozgrzewam głęboką patelnię z masłem i czerwoną papryką (uwaga, by jej nie przypalić). Na rozgrzany tłuszcz z przyprawą wkładam ugotowaną ciecierzycę. Dokładnie mieszam i podsmażam przez 2-3 minuty. Usmażoną przekładam na talerz i odstawiam na chwilę na bok.
    Na tej samej patelni rozgrzewam ponownie masło. Na gorące wkładam kurczaka z przyprawami i co jakiś czas mieszając, smażę, aż się lekko zrumieni. Wtedy dodaję pokrojoną cebulę, mieszam i smażę razem –krótko, tylko do czasu, aż cebula się zeszkli.

    Dodaję podsmażoną ciecierzycę, mieszam, chwilę smażę i podlewam szklanką wody. Doprowadzam do zagotowania. Raz jeszcze mieszam, po czym zmniejszam grzanie, przykrywam i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez jakieś 15 minut. Mniej więcej w połowie sprawdzam czy nie trzeba dolać wody –ja zazwyczaj odrobinę dolewam, by cały czas mieć na patelni sos.

    Po 15 minutach dodaję pokrojone w paski liście szpinaku oraz ugotowany i jeszcze nadal gorący makaron. Mieszam tak, by pokrył się sosem z dna patelni, sprawdzam smak i jeśli trzeba doprawiam. I gotowe, smacznego!.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 30 listopada 2017
Pyszny zestaw, mniami :D
Składniki
  • 350 g ugotowanej ciecierzycy
  • ok. 120 g makaronu (ok. 1 szklanki)
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • ulubione przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 średnia cebula, ok. 200 ml wody
  • 2 solidne garście liści szpinaku
  • masło lub olej do podsmażenie ciecierzycy i kurczaka
  • opcjonalnie: sól i pieprz do smaku
Składniki