Makaron z chorizo i suszonymi pomidorami

Makaron z chorizo i suszonymi pomidorami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Pyrka
Pyszne, pożywne ale i dość lekkie danie. Z kiełbasą chorizo bardziej treściwe, a bez - bardziej fit :-) Szybkie, idealne zarówno po ciężkim dniu pracy jak i do kolacji przy świecach!

Składniki

  • paczka makaronu tagiatelle
  • 2 słoiki pomidorów suszonych w zalewie
  • pół szklanki pestek dyni (jeśli kupimy pomidory z pestkami dyni, to nie potrzeba)
  • świeża bazylia (w doniczce)
  • pęczek pietruszki
  • szklanka oliwek bez zalewy (zielone lub czarne)
  • skórka z cytryny
  • 4 kiełbaski chorizo
  • opcjonalnie można dorzucić kapary - ilość wedle uznania
  • suszone oregano do dekoracji

Przygotowanie

  1. 1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu
    2. Kroimy kiełbaski w plasterki - półksiężyce
    3. Pomidory kroimy w paski (zalewę zostawiamy, nie wylewamy!)
    4. Oliwki kroimy w platerki
    5. Siekamy zioła (cała bazylia i pietruszka)
    6. Słonecznik można chwilę uprażyć na suchej patelni

  2. Wrzucamy pokrojoną kiełbasę na suchą patelnię, chwilę smażymy mieszając (około 2 minuty), następnie dorzucamy: pomidory wraz z zalewą, oliwki i pestki dyni, podsmażamy około 5 minut, dorzucamy startą skórkę z cytryny oraz zioła.
    Całość wrzucamy do ugotowanego wcześniej makaronu i mieszamy.
    Po wyłożeniu na talerze można posypać suszonym oregano i ozdobić kilkoma listkami bazylii. Danie świetnie się komponuje z kieliszkiem czerwonego wina :-)

Składniki
  • paczka makaronu tagiatelle
  • 2 słoiki pomidorów suszonych w zalewie
  • pół szklanki pestek dyni (jeśli kupimy pomidory z pestkami dyni, to nie potrzeba)
  • świeża bazylia (w doniczce)
  • pęczek pietruszki
  • szklanka oliwek bez zalewy (zielone lub czarne)
  • skórka z cytryny
  • 4 kiełbaski chorizo
  • opcjonalnie można dorzucić kapary - ilość wedle uznania
  • suszone oregano do dekoracji
Składniki