Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makaron z brzoskwiniami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 682
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 138
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 682
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 138
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 420 kcal, cena 3 zł.
W garnku wymieszaj 500 ml wody z mlekiem, dodaj szczyptę soli, zagotuj. Na wrzątek wrzuć makaron. Gotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie.
Osączony makaron przełóż do miski, wymieszaj z masłem. W osobnym naczyniu rozmieszaj jogurt naturalny z cukrem waniliowym. Dodaj do miski z makaronem, całość połącz.
Brzoskwinie osącz z syropu. Połówki owoców pokrój na mniejsze kawałki, rozłóż na talerzyki. Syrop wymieszaj z łyżką skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej), gotuj do zgęstnienia. Polej owoce.
Czekoladę deserową zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub posiekaj (możesz także posiekać drobno orzechy laskowe lub włoskie). Na warstwie polanych sosem owoców rozłóż ugotowany i osączony makaron.
Gotowe danie posyp czekoladą (lub orzeszkami) i udekoruj melisą.
Podobne danie możesz przygotować, wykorzystując dostępne o tej porze roku świeże owoce, np: gruszki (zimowa odmiana jest twarda i wymaga obgotowania), miąższ melona, cytrusy, banany. Inny wariant to mrożonki: truskawki, maliny, jagody, śliwki. Owoce te musisz wcześniej rozmrozić.Źródło: Świat kobiety