Makaron z brokułem i ciecierzycą

Makaron z brokułem i ciecierzycą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Makaron z brokułem, cieciorką i szynką szwarcwaldzką w sosie serowym. Pyszne i kolorowe danie

Składniki

  • Makaron - 200g (u mnie ze szpinakiem)
  • Brokuł - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Suszone pomidory - 2 plastry
  • Szynka szwarcwaldzka - 50g
  • Ciecierzyca gotowana - 250g
  • Pieprz, sól
  • Zioła prowansalskie -1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos serowy:
  • Śmietana 18% - 60g
  • Mleko - 100ml
  • Ser żółty starty - 150g
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Opcjonalnie do posypania odrobina parmezanu

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.

    Na oleju smażymy do zarumienienia wiórka cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szynkę. Smażymy ok 2 minuty. Dodajemy pokrojonego brokuła i pod przykryciem dusimy, aż lekko zmięknie. W międzyczasie sprawdzamy czy nie trzeba dolać odrobiny wody. Kiedy brokuł dojdzie dodajemy cieciorkę, ugotowany makaron, przyprawy i zioła prowansalskie. Dusimy razem kilka minut.

    Śmietanę, mleko, ser pieprz i gałkę mieszamy. Na małym ogniu podgrzewamy powoli, często mieszając, aż ser się rozpuści. W zależności od sera, sos będzie się mniej lub bardziej ciągnął.

    Makaron polewamy sosem i mieszamy.

    Przed podaniem można jeszcze posypać szczyptą sera typu parmezan.

Komentarze do przepisu (2)

agafia 24 lutego
Na pewno pyszne. Do wyprobowania:)
KulinarnaChwila 25 lutego
Pyszotka:)
Składniki
  • Makaron - 200g (u mnie ze szpinakiem)
  • Brokuł - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Suszone pomidory - 2 plastry
  • Szynka szwarcwaldzka - 50g
  • Ciecierzyca gotowana - 250g
  • Pieprz, sól
  • Zioła prowansalskie -1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos serowy:
  • Śmietana 18% - 60g
  • Mleko - 100ml
  • Ser żółty starty - 150g
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Opcjonalnie do posypania odrobina parmezanu
Składniki