Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z brokułem, cieciorką i szynką szwarcwaldzką w sosie serowym. Pyszne i kolorowe danie
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 33
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 46
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 33
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 46
Składniki
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Na oleju smażymy do zarumienienia wiórka cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szynkę. Smażymy ok 2 minuty. Dodajemy pokrojonego brokuła i pod przykryciem dusimy, aż lekko zmięknie. W międzyczasie sprawdzamy czy nie trzeba dolać odrobiny wody. Kiedy brokuł dojdzie dodajemy cieciorkę, ugotowany makaron, przyprawy i zioła prowansalskie. Dusimy razem kilka minut. Śmietanę, mleko, ser pieprz i gałkę mieszamy. Na małym ogniu podgrzewamy powoli, często mieszając, aż ser się rozpuści. W zależności od sera, sos będzie się mniej lub bardziej ciągnął. Makaron polewamy sosem i mieszamy. Przed podaniem można jeszcze posypać szczyptą sera typu parmezan.