Makaron z brokułem

Makaron z brokułem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Na serkach topionych.

Składniki

  • na dwie porcje:
  • Makaron 20 dag
  • Brokuł 1/2
  • serek topiony bez utwardzaczy 2 szt= 20 dag
  • Czosnek 2-3 zabki
  • Cebula
  • parmezan 5 dag
  • sól i pieprz i gałka
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Zblanszowałam brokuł- 3 minuty w osolonym wrzątku. Po wyłączeniu ognia potrzymałam go jeszcze chwile aby zmiękł, ale od tego momentu traci już witaminy. Woda przyda się do makaronu.
    Na oliwie lekko zrumieniłam pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy zaczęła lekko się złocić dodałam posiekany czosnek, gdy ten zaczął pachnieć dodałam serki topione i wodę i je rozpuściłam.
    Teraz można wstawić makaron.
    Do rozpuszczonych serków dodałam połowę startego parmezanu, sól, pieprz, i gałkę muszkatołową. gdy utworzył się sos, dodałam część brokuła- wymieszałam. Polałam sosem ugotowany makaron, ułożyłam resztę brokuła i posypałam resztą startego parmezanu.


  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (47)

Nevermore 16 czerwca
Właściwie, to nie wiem, co jadłbym pierwsze, ten makaron z brokułami, czy ten ser z bazylią powyżej ;p
Mniami :))
Docherro 16 czerwca
Świetne smaki,moje,pycha:)
kucharka-amatorka 16 czerwca
Pomysł na szybki obiad.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • na dwie porcje:
  • Makaron 20 dag
  • Brokuł 1/2
  • serek topiony bez utwardzaczy 2 szt= 20 dag
  • Czosnek 2-3 zabki
  • Cebula
  • parmezan 5 dag
  • sól i pieprz i gałka
  • Oliwa z oliwek
Składniki