Makaron z brokułami i sosem serowym

Makaron z brokułami i sosem serowym
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Potrzebujecie szybkiego przepisu na bezmięsny obiad? To będzie dla Was rozwiązanie idealne. Połączenie jędrnego makaronu, kremowo-serowego sosu na bazie beszamelu i pysznych, zielonych brokułów. Danie idealne ;D

Składniki

  • około 250 g makaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania)
  • 1 średni brokuł
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 ser camembert (120 g)
  • czosnek granulowany do smaku
  • Pieprz
  • Sól
  • Do podania:
  • świeżo mielony pieprz
  • tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser)

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

    Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy je na półtwardo w osolonej wodzie. Gotowe różyczki zalewamy zimną wodą.

  2. W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy. Cały czas mieszamy i podgrzewamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Do gotowego sosu dorzucamy brokuła.

  3. Makaron łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy gorący, obsypany tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

    Smacznego ;)

Składniki
  • około 250 g makaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania)
  • 1 średni brokuł
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 ser camembert (120 g)
  • czosnek granulowany do smaku
  • Pieprz
  • Sól
  • Do podania:
  • świeżo mielony pieprz
  • tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser)
Składniki