Makaron z botwinkowym pesto

Makaron z botwinkowym pesto
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Jeśli przerażają was upały oraz opcja stania i gotowania, proponuję coś, co robi się bardzo szybko, jest lekkie, a struktura rozpieszcza podniebienia. We włoskie smaki wplotłem trochę naszej rodzimej kuchni. Botwinka nie tylko w zupie, ale i w wersji na surowo, pysznie smakuje. Kilka składników, a efekt murowany.

Składniki

  • 250 g makaronu
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka serka naturalnego
  • 1 pęczek koperku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al’ dente. Odcedzamy, zostawiamy odrobinę wody z gotowania (około 100 ml).



    Botwinkę siekamy, blendujemy z dodatkiem oleju, orzechów i serka. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Do pesto dodajemy makaron wraz z wodą po gotowaniu makaronu.

    Składniki dokładnie łączymy, podajemy od razu po przygotowaniu z posiekanym koperkiem.

Składniki
  • 250 g makaronu
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka serka naturalnego
  • 1 pęczek koperku
  • Sól, pieprz
Składniki