Makaron z boczkiem w sosie szpinakowym

Makaron z boczkiem w sosie szpinakowym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: EwwRaa
Makaron i szpinak w nowym wydaniu ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (al dente),odcedzić i zahartować.

  2. Posiekać drobno cebulę,podsmażyć w wysokim naczyniu na złoto z cukrem na margarynie.

  3. Pokroić boczek w centymetrowe słupki i dodać do cebuli. Wysmażyć.

  4. Do boczku z cebulą dodać rozmrożony szpinak,doprawić pieprzem i do smaku dodać maggi. Dusić do odparowania płynu. Zdjąć naczynie z ognia.

  5. Śmietanę zaprawić mąką,dodać szczyptę soli i wlać do szpinaku. Przecisnąć do sosu przez praskę czosnek. Ponownie postawić na ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotowac ok. dwóch minut.

  6. Do gotującego się sosu wsypać makaron,zagotować intensywnie mieszając. Zdjąć naczynie z ognia.

  7. Porwać mozarellę na małe kawałki i od razu wymieszać z makaronem. Uwaga - będzie się wszystko fajnie ciągnęło ;)))

  8. Można podawać. Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 25 listopada 2009
Mmm... szpinak, mozzarella i boczek... :) pysznie!
Konto usunięte 02 stycznia 2010
same pyszności w tej salaterce
Konto usunięte 02 stycznia 2010
same pyszności w tej salaterce!!! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki