Makaron z boczkiem, pieczarkami i serem camembert

Makaron z boczkiem, pieczarkami i serem camembert
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Makaron z boczkiem, pieczarkami i serem camembert to sycące i smaczne danie, doskonały pomysł na obiad. Wędzony boczek świetnie komponuje się z pieczarkami i porem, a rozpuszczony ser camembert dopełnia całości smaku.

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 por
  • 300 g pieczarek
  • 250 g sera camembert
  • 1 szklanka gorącego bulionu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Wędzony boczek kroimy w małą kostkę, oczyszczone pieczarki w półplasterki, umytą białą część pora kroimy w plastry a ser camembert na mniejsze kawałki.

  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz od czasu do czasu mieszając. Do boczku dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy je kilka minut, często mieszając. Następnie wrzucamy pokrojonego pora i całość chwilę podsmażamy. Do boczku, pieczarek i pora wlewamy gorący bulion, dodajemy pokrojony ser camembert i całość gotujemy do momentu aż ser się rozpuści. Na końcu wszystko doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

  3. Makaron gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Tak przygotowane danie podajemy z ugotowanym makaronem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 13 kwietnia 2021
Pyszotka:))
Składniki
  • 300 g makaronu
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 por
  • 300 g pieczarek
  • 250 g sera camembert
  • 1 szklanka gorącego bulionu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki