Makaron z boczkiem i kurczakiem

Makaron z boczkiem i kurczakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Tym razem postanowiłem nie gotować osobno makaronu. Może nie jest to wykwintne danie, składniki są dość okrojone, jednak smak jest nie do opisania.

Składniki

  • 125 g makaronu chow mein
  • 250 g surowego boczku
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g mini pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy na kawałki, jakie wolicie. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni (opcjonalnie wlewamy łyżkę oleju), po kilku minutach wlewamy sos sojowy.



    Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, dodajemy posiekaną cebulę.



    Pieczarki oczyszczamy, dodajemy do całości, dusimy pod przykryciem.



    Filet z kurczaka kroimy na duże kawałki, przekładamy na patelnię.



    Całość podlewamy wrzątkiem, wrzucamy makaron i dusimy do jego miękkości. Kilka minut przed końcem przyrządzania dania, dodajemy cukier i sos.



    Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.



    Całość podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 03 grudnia 2020
Boski! <3 Aż się godna zrobiłam :D
KulinarnaChwila 04 grudnia 2020
super:)
Facet_w_kuchni 07 grudnia 2020
Dla mnie super! Lubię te klimaty :)
Składniki
  • 125 g makaronu chow mein
  • 250 g surowego boczku
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g mini pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 pęczek natki pietruszki
Składniki