Makaron z boczkiem i bobem

Makaron z boczkiem i bobem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Długo czekałam i w końcu się doczekałam... siatka bobu chłodzi się już w lodówce :-) Bobu w tym roku nie jest zbyt dużo, a do tego jego cena w porównaniu do poprzednich lat powala, jednak patrząc na jego sezonowość nie mogłam sobie odmówić zakupu chociaż jednego woreczka :-) Bób dodaję do sałatek, robię z niego pastę do chleba, ale także świetnie smakuje w daniu głównym. Moja dzisiejsza propozycja to makaron z boczkiem i bobem. Proste, szybkie i bardzo smaczne danie.

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg bobu
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • ostra papryka
  • makaron muszle - 1 garść na porcję (u mnie 4)
  • cebulka dymka

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Z boczku odcinamy skórę, kroimy go w kostkę i podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Gdy się lekko wytopi, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy ok 7 minut.

  2. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy: sposób pierwszy to tradycyjne gotowanie bobu w garnku z wodą. Do rondla wlewamy wodę, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy bób i dodajemy ok pół łyżeczki cukru. Sól wsypujemy dopiero pod koniec gotowania. Cały proces trwa ok 15 minut, ale nie dłużej! Sposób drugi (stosowany przeze mnie i wg mnie smaczniejszy ) to gotowanie bobu na parze. Ja to robię w parowarze i cały proces trwa ok 10 minut.

  3. Ugotowany bób (można ściągnąć z niego skórkę, ale nie trzeba) mieszamy z boczkiem i cebulą. Gorący, NIE przelany zimną wodą makaron mieszamy z dodatkami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Przed podaniem danie posypujemy posiekaną cebulką dymką.


    SMACZNEGO :-)

Składniki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg bobu
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • ostra papryka
  • makaron muszle - 1 garść na porcję (u mnie 4)
  • cebulka dymka
Składniki