Makaron w sosie ziołowo-cytrynowym

Makaron w sosie ziołowo-cytrynowym
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: murphy
Makaron w sosie ziołowo-cytrynowym jest daniem łatwym w przyrządzeniu no i oczywiście bardzo smacznym.

Składniki

  • cytryna, 1
  • bazylia, kilka listków
  • szczypiorek, 1/2 pęczka
  • Natka pietruszki, kilka gałązek
  • pierś z kurczaka, 1 duża
  • masło, 2 łyżki
  • mąka, 2 łyżki
  • mleko, szklanka
  • bulion, szklanka
  • sól, pieprz, do smaku
  • makaron wstążki, opakowanie
  • olej, do smażenia

Przygotowanie

  1. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Listki bazylii, natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj (tak abyś miał w miarę równe ilości).

  2. Mięso pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i zrumień na oleju. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

  3. Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i dokładnie mieszaj. Gdy mąkę już rozprowadzisz, dolewaj porcjami mleko (dokładnie tak jak przy beszamelu). Gdy uznasz, że gęstość sosu jest odpowiednia, dolewaj porcjami bulion – oczywiście dokładnie mieszając, aby w sosie nie było grudek

  4. Dodaj do sosu skórkę z cytryny, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzuć po kilka szczypt posiekanych ziół.

  5. Wrzuć na patelnię makaron, połowę zrumienionego mięsa i dokładnie wymieszaj. Chwile podgrzewaj i nakładaj na talerze ponownie posypując posiekanymi ziołami i pozostałymi kawałkami mięsa. Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

newsweek 07 grudnia 2016
Już wiem, co dziś zrobię na obiad :)
Składniki
  • cytryna, 1
  • bazylia, kilka listków
  • szczypiorek, 1/2 pęczka
  • Natka pietruszki, kilka gałązek
  • pierś z kurczaka, 1 duża
  • masło, 2 łyżki
  • mąka, 2 łyżki
  • mleko, szklanka
  • bulion, szklanka
  • sól, pieprz, do smaku
  • makaron wstążki, opakowanie
  • olej, do smażenia
Składniki