Makaron w sosie z tuńczyka i pomidorów

Makaron w sosie z tuńczyka i pomidorów
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Makaron, który przygotujecie przy niewielkim wkładzie finansowym i w krótkim czasie. Połączenie tuńczyka i pomidorów z makaronem daje bardzo lekkie i sycące danie.

Składniki

  • Makaron pełnoziarnisty 250 g
  • Tuńczyk w sosie własnym 2 puszki po 185 g
  • Pomidory krojone bez skóry 1 puszka lub 3 - 4 świeże
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bazylia 1 łyżeczka
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Masło 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Ser żółty długodojrzewający 2 łyżki (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Świeże pomidory zalać na chwilę wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę i pokroić w drobną kostkę.

  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać pomidory, czosnek, bazylię, oregano i masło. Świeże pomidory smażyć około 10 minut, aż pomidory będą się rozpadać, pomidory z puszki krócej.

  3. Pod koniec dodać tuńczyka wyjętego z zalewy, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i już długo nie smażyć.

  4. Do sosu dodać ugotowany al'dente według przepisu na opakowaniu makaron.
    Po wyłożeniu na talerze można posypać serem i udekorować świeżą bazylią.

Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty 250 g
  • Tuńczyk w sosie własnym 2 puszki po 185 g
  • Pomidory krojone bez skóry 1 puszka lub 3 - 4 świeże
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bazylia 1 łyżeczka
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Masło 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Ser żółty długodojrzewający 2 łyżki (opcjonalnie)
Składniki