Makaron w sosie szpinakowo- śmietanowym

Makaron w sosie szpinakowo- śmietanowym
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Pistacja
Proste, szybkie, sycące i bardzo smaczne... szczególnie dla fanów szpinaku:)

Składniki

  • makaron (ulubiony), pół opakowania
  • szpinak mrożony, pół opakowania
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • oliwa z oliwek, 2-3 łyżki
  • Śmietana 30%, ok 100-200 ml
  • parmezan lub drobno starty ser zółty, wg uznania
  • vegeta, wg uznania

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron al dente. Wg mnie najlepszy jest makaron spaghetti lub tagliatelle (płaskie, szerokie wstążki).

  2. Sos: na oliwie z oliwek zeszklić czosnek, dodać rozmrożony szpinak- wszystko krótko podsmażyć. Dolać śmietankę (jeśli sos ma być bardziej śmietanowy można dodać więcej śmietany), przez chwilę gotować, tak by śmietana zagęściła sos.

  3. Na patelnię z sosem wrzucić makaron, zamieszać. Osobiście pozostawiam "mieszankę" chwilę pod przykryciem.

  4. Danie można posypać parmezanem lub drobno startym twardym żółtym serem. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (5)

gvlba 10 stycznia 2010
Pyszności.Moja rodzinka nie jada szpinaku ale będe na tyle samolubna że to cudo zrobie tylko dla siebie.
madziak 11 czerwca 2010
Szpinak, smietanka i parmezan - moje ukochane smaki połączone w jednym daniu - to musi być pyszne :)
mysz0401 13 lipca 2010
ten przepis był w gazetce z przepisami biedronki, ale zgadzam sie że jest pyszny
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron (ulubiony), pół opakowania
  • szpinak mrożony, pół opakowania
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • oliwa z oliwek, 2-3 łyżki
  • Śmietana 30%, ok 100-200 ml
  • parmezan lub drobno starty ser zółty, wg uznania
  • vegeta, wg uznania
Składniki