Makaron w sosie śmietanowo-serowym

Makaron w sosie śmietanowo-serowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na bardzo szybki i pyszny obiad - makaron w sosie śmietanowo-serowym, ale by danie udało się i było naprawdę smaczne - zapomnijmy o żółtym serze - w tym daniu koniecznie musimy użyć sera twardego typu: parmezan, grana padano czy corregio i oczywiście śmietanka 30% i wyczarujemy coś niewiarygodnie pysznego, serdecznie polecam :-) p.s. Proporcje dla 3 osób.

Składniki

  • 300 g makaronu (wstążki będą najlepsze do tego dania)
  • ok. 50-60 g masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g tartego twardego sera typu: parmezan, grana padano lub corregio
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • ok. 2 łyżki siekanej świeżej natki pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od posiekania natki pietruszki.
    Następnie nastawiamy wodę na makaron.
    Wcześniej musimy mieć przygotowaną odmierzoną ilość makaronu czyli 300 g.
    Na patelni rozpuszczamy masło.
    W tym czasie woda na makaron zaczyna się gotować. Solimy 3 łyżeczki soli i wrzucamy makaron.
    Sos przygotujemy akurat w czasie, gdy makaron się gotuje.
    Do rozpuszczonego masła wlewamy śmietankę, mieszamy i lekko wszystko gotujemy.
    Solimy, sypiemy białym pierzem (sporo, to danie musi mieć wyrazisty smak), podobnie dużo gałki muszkatołowej, mieszamy, jeszcze chwilkę gotujemy i ściągamy patelnię z ognia, odstawiamy na bok.
    Następnie partiami wsypujemy tarty ser, cały czas mieszając. Gdy cały ser znajdzie się na patelni, zaczynamy całość leciutko podgrzewać, mieszamy.
    W tym momencie makaron jest już gotowy, nie odcedzamy go, tylko od razu przekładamy do naszego serowego sosu, mieszamy. Makaron przekładamy partiami i mieszamy, aż cały makaron "oblepi" się sosem.
    I gotowe.
    Podajemy posypane siekaną natka pietruszki.
    Danie jest przepyszne, serdecznie polecam :-)

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 05 października 2018
Szybko i smacznie :-)
Kawa-z-mlekiem 05 października 2018
To prawda, bardzo polecam to danie, pozdrawiam serdecznie :-)











Składniki
  • 300 g makaronu (wstążki będą najlepsze do tego dania)
  • ok. 50-60 g masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g tartego twardego sera typu: parmezan, grana padano lub corregio
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • ok. 2 łyżki siekanej świeżej natki pietruszki (do dekoracji)
Składniki