Zaczynamy od posiekania natki pietruszki.
Następnie nastawiamy wodę na makaron.
Wcześniej musimy mieć przygotowaną odmierzoną ilość makaronu czyli 300 g.
Na patelni rozpuszczamy masło.
W tym czasie woda na makaron zaczyna się gotować. Solimy 3 łyżeczki soli i wrzucamy makaron.
Sos przygotujemy akurat w czasie, gdy makaron się gotuje.
Do rozpuszczonego masła wlewamy śmietankę, mieszamy i lekko wszystko gotujemy.
Solimy, sypiemy białym pierzem (sporo, to danie musi mieć wyrazisty smak), podobnie dużo gałki muszkatołowej, mieszamy, jeszcze chwilkę gotujemy i ściągamy patelnię z ognia, odstawiamy na bok.
Następnie partiami wsypujemy tarty ser, cały czas mieszając. Gdy cały ser znajdzie się na patelni, zaczynamy całość leciutko podgrzewać, mieszamy.
W tym momencie makaron jest już gotowy, nie odcedzamy go, tylko od razu przekładamy do naszego serowego sosu, mieszamy. Makaron przekładamy partiami i mieszamy, aż cały makaron "oblepi" się sosem.
I gotowe.
Podajemy posypane siekaną natka pietruszki.
Danie jest przepyszne, serdecznie polecam :-)
Komentarze do przepisu (2)