Makaron w sosie serowym z boczniakami

Makaron w sosie serowym z boczniakami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Boczniaki wyróżniają się wśród grzybów bogatą zawartością witamin i substancji odżywczych - ich ilość podobna jest do ilości w warzywach i owocach. Świetnie sprawdzają się w daniach jarskich, dziś przedstawiam przepis na bezmięsny, ale za to mocno serowy makaron z boczniakami.

Składniki

  • 200g makaronu
  • 400g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 50g sera gorgonzola
  • 50g sera cheddar
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na małych oczkach tarki.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, marchew i boczniaki, do odparowania wody. Wlewamy śmietankę, dodajemy koper, ser gorgonzola i starty na tarce cheddar. Przyprawiamy. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje.

  3. Makaron mieszamy z sosem. Przed podaniem dekorujemy serem i koperkiem.

Składniki
  • 200g makaronu
  • 400g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 50g sera gorgonzola
  • 50g sera cheddar
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej
Składniki