Makaron w sosie pomidorowym z mascarpone

Makaron w sosie pomidorowym z mascarpone
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Każdy, kto kocha makarony powinien właśnie ten włączyć do swojego menu. Pyszne, aromatyczne danie idealne na obiad lub romantyczną kolację we dwoje.

Składniki

  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 300g passaty pomidorowej
  • 300g makaronu penne razowego
  • 100g mascarpone
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól morska
  • Pieprz
  • natka pietruszki lub kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie

  1. 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

    2. Cebule kroimy w drobna kostkę i smażymy na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Następnie dodajemy passate pomidorowa oraz przyprawy: bazylię, oregano, sól oraz pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy serek mascarpone i ponownie gotujemy 5 minut.

    3. Makaron odcedzamy. Do makaronu dodajemy sos i wszystko mieszamy. Wykładamy na telerze i dekorujemy nartką pietruszki lub listami bazyli.

Składniki
  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 300g passaty pomidorowej
  • 300g makaronu penne razowego
  • 100g mascarpone
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól morska
  • Pieprz
  • natka pietruszki lub kilka listków bazylii do dekoracji
Składniki