Makaron w sosie pieczarkowo - śmietanowym

Makaron w sosie pieczarkowo - śmietanowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Prosty i przepyszny sposób na makaron.

Składniki

  • makaron Lubella Świderki Eliche nr 19
  • sos pieczarkowy Winiary (2 opakowania)
  • śmietana 30%
  • cebula biała
  • wegeta
  • sól
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Do głębokiego garnka wlać wodę i wstawić na duży ogień, kiedy zacznie się gotować doprawić ją solą do smaku.
    Wsypać makaron i zmniejszyć ogień, tak aby mógł się on powoli gotować, aż do momentu gdy osiągnie odpowiadającą nam miękkość.
    Należy jednak uważać, żeby nie był rozgotowany.

  2. Na głęboką patelnię wlać olej, wrzucić pokrojoną wcześniej w piórka cebulę i posypać wegetą do smaku.
    Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając.

  3. Kiedy cebula już zmięknie i "przegryzie się" z wegetą, na patelnię dodać ugotowany makaron i powoli wymieszać - podgrzewając jednocześnie na małym ogniu.

  4. Do wymieszanego z cebulą i podgrzanego makaronu wsypać 2 opakowania sosu pieczarkowego Winiary i dokładnie wymieszać.

  5. Po wymieszaniu na patelnię wlać śmietanę.
    Całość podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
    Należy uważać, aby śmietana nie zaczęła się przypalać - w razie potrzeby można dolać odrobinę wody.

  6. Gdy śmietana zgęstnieje, a danie będzie już ciepłe - podawać na płaskim talerzu.

    SMACZNEGO!
    ________________________________

    P.S.
    Danie to można również przygotować z piersią z kurczaka i pieczarkami - które należy pokroić w kostkę i poddusić na małym ogniu razem z cebulą i wegetą.
    Po czym kontynuować przyrządzanie potrawy zgodnie z dalszą częścią przepisu
    (od etapu 3).

Składniki
  • makaron Lubella Świderki Eliche nr 19
  • sos pieczarkowy Winiary (2 opakowania)
  • śmietana 30%
  • cebula biała
  • wegeta
  • sól
  • olej rzepakowy
Składniki