Makaron w sosie paprykowo-ziołowym

Makaron w sosie paprykowo-ziołowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szybkie i proste danie z makaronem razowym, kiełbaskami i pieczarkami w aromatycznym sosie.

Składniki

  • Makaron świderki razowe - 200g
  • Kiełbaski cienkie (u mnie drobiowe) - 250g
  • Pieczarki - 6szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 60g
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Olej (z suszonych pomidorów) - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 160g
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra i wędzona - po 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy resztę.
    Wszystkie składniki sosu mieszamy.
    Kiełbaski, pieczarki i oliwki kroimy w plastry, cebulę w piórka, suszone pomidory na mniejsze kawałki. Na patelni na oleju przesmażamy kiełbaski, pieczarki i wszystkie warzywa. Przesmażamy tylko kilka minut. Dorzucamy ugotowany makaron i sos. Mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku.

    Danie jest pyszne również następnego dnia.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 13 lutego
Pyszny i aromatyczny makaron <3
Składniki
  • Makaron świderki razowe - 200g
  • Kiełbaski cienkie (u mnie drobiowe) - 250g
  • Pieczarki - 6szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 60g
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Olej (z suszonych pomidorów) - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 160g
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra i wędzona - po 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku
Składniki