Makaron w sosie carbonarowo-bolońskim

Makaron w sosie carbonarowo-bolońskim
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: zabecka
Bałam się połączenia tych sosów ale wyszło wyśmienicie!!! To co miało być na 2 dni znikło w jeden:)

Składniki

  • makaron świderki, ok.0,5 kg
  • mięso mielone, 1
  • pieczarki, wg uznania
  • cebula, 1 duża
  • sos carbonara, 1
  • koncentrat pomidorowy, 0,5 słoiczka
  • czosnek, 3 ząbki
  • śmietana, 2 kopiate łyżki
  • przyprawa do kurczaka,, przyprawa kebab-gyros
  • ser żółty, 1

Przygotowanie

  1. Naczynie natłuścić i posypać lekko bułką tartą, żeby nie przypaliło sie później w piekarniku. Do naczynia wkładać pół ugotowanego makaronu na to mięso, reszta makaronu i pieczarki z cebulą. Zalać sosem carbonara rozrobionym 325 ml wody i śmietaną(ja użyłam z torebki żeby było szybciej). Posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku ok. 25 min w 180 stopniach.

  2. Smak mnie całkowicie zaskoczył, ale było przepyszne!!!! Składniki można modyfikować wg uznania i upodobania.

  3. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (8)

Paulla 28 października 2010
Apetycznie wygląda, w wolnym czasie pokuszę się o wykonanie, pozdrawiam Justyna Sz.
wiola1100 29 października 2010
mniam,pyszne
soltys 29 października 2010
Smakowicie wygląda tez zapieczony serek:) co prawda lubię jeść bardzo ostre potrawy ale pewnie się na cos... Czytaj całość »
Smakowicie wygląda tez zapieczony serek:) co prawda lubię jeść bardzo ostre potrawy ale pewnie się na cos takiego skuszę
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron świderki, ok.0,5 kg
  • mięso mielone, 1
  • pieczarki, wg uznania
  • cebula, 1 duża
  • sos carbonara, 1
  • koncentrat pomidorowy, 0,5 słoiczka
  • czosnek, 3 ząbki
  • śmietana, 2 kopiate łyżki
  • przyprawa do kurczaka,, przyprawa kebab-gyros
  • ser żółty, 1
Składniki