Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaron w sosie brokułowo-śmietanowym"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 33
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 70
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 33
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 70
Składniki
Makaron gotuję na półmiękko (wg wskazówek na opakowaniu), w osolonym wrzątku z łyżką oliwy. Odcedzam, trzymam w ciepłym miejscu.
Przygotowuję sos: brokuły dzielę na różyczki, gotuję na półtwardo z łyżeczką cukru i szczyptą soli, odcedzam na sicie. Cukinię myję, ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach. W rondelku rozgrzewam resztę oliwy, dodaję zmiażdżony czosnek oraz cukinię i duszę około 3 minut.
Po tym czasie wlewam śmietankę, dodaję pokrojony serek topiony, startą na tarce mozzarellę oraz brokuły. Mieszając cały czas, gotuję na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na talerze rozkładam makaron, na niego wykładam sos. Danie podaję od razu po przygotowaniu.
30 min. Porcja kosztuje ok. 4,50 zł. Porcja zawiera ok. 420 kcal.Źródło: Tina