Makaron w pomidorowym sosie z kiełbaską

Makaron w pomidorowym sosie z kiełbaską
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Szybko i pysznie <3

Składniki

  • 400 g makaronu (u nas fusilli)
  • 6 cienkich pętek białej kiełbasy
  • 3 liście laurowe
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g fasoli mamuciej
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • cukier
  • sól czosnkowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

    Kiełbaski gotujemy przez 10 min w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Przekładamy na talerz i kroimy ukośnie na 2 cm kawałki.

    Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną szalotkę, dodajemy pokrojoną fasolkę, kiełbaski i razem podsmażamy.

    Następnie zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem kolejne 10 min. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, solą czosnkową i pieprzem.

    Do sosu wsypujemy majeranek, lekko podgrzewamy, wrzucamy makaron i dusimy przez kilka chwil.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (8)

Bellapi 16 marca 2017
szybko, smacznie i treściwie.....:)
Kardamonovy 16 marca 2017
Często to robię, może nawet dziś dziabnę :D.
ciacho50 16 marca 2017
Pysznie , makaron mogę na okrągło zajadac :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g makaronu (u nas fusilli)
  • 6 cienkich pętek białej kiełbasy
  • 3 liście laurowe
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g fasoli mamuciej
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • cukier
  • sól czosnkowa
  • sól, pieprz
Składniki