Makaron w kokosowym sosie curry z mango

Makaron w kokosowym sosie curry z mango
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: patusia5
Tym razem makaron w kokosowym sosie curry z pysznym, słodkim mango. Sos jest lekko pikantny, z dodatkiem chili, mleczko nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Mango jest nazywane owocem bogów, ma ciekawy smak i piękny zapach. Zawiera wiele cennych składników, mikroelementów i witamin. Antyoksydanty zawarte w mango zapobiegają nowotworom i wielu chorobom, spowalniają również procesy starzenia.

Składniki

  • 400g filetów z kurczaka lub indyka
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mango
  • kawałek imbiru (1cm)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, chili, suszona lub świeża kolendra, łyżka sosu rybnego
  • opakowanie makaronu spaghetti

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem, curry, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
    Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki.
    Mango kroimy w grubą kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Mięso podsmażamy na łyżce tłuszczu, gdy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek, smażymy razem kilka minut. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, imbir, przyprawy i dusimy razem 10-15 minut. Pod koniec dodajemy mango.
    Makaron gotujemy al dente, odsączamy i mieszamy z sosem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Składniki
  • 400g filetów z kurczaka lub indyka
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mango
  • kawałek imbiru (1cm)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, chili, suszona lub świeża kolendra, łyżka sosu rybnego
  • opakowanie makaronu spaghetti
Składniki